Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
close

מזמינים אתכם להתייעץ!

השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

    שיתוק מוחין

    מאת: אלכסנדר ויויאן |

    07/02/2021

    post-image

    מזמינים אתכם להתייעץ!

    השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

      שיתוק מוחין קל

      שיתוק מוחין, באנגלית Cerebral Palsy, הוא מונח כללי לתוצאותיו של נזק או פגם במוח המתפתח וגורם לבעיות במערכת העצבים ולדרגות הפרעה שונות בתנועה, ביכולת התפקוד, בחושים ובאינטליגנציה. שיתוק מוחין יכול להתפתח כבר בתקופת ההיריון, במהלך הלידה עצמה או לאחר הלידה, עד גיל חמש. זו תופעה ידועה המהווה גורם עיקרי לנכות אצל ילדים, שכיחות התופעה היא כ-1 לכל 400 לידות.

      מהו שיתוק מוחין ומה גורם לבעיה ?

      שיתוק מוחין מתאר תוצאותיו של פגם או נזק לחלקי המוח השולטים על שרירי הגוף ופעולתם, זהו מונח כללי לתיאור הפרעה בהתפתחות אזורים שונים במערכת המוטורית הרצונית שנמצאת במוח האדם. שיתוק מוחין גורם ללקויות תנועה ולפגיעה ביכולת התפקוד של הילד. יש דרגות שונות של הפרעות בתנועה וביכולת התפקוד.

      לפרטים נוספים על אביזרים ייחודיים המסייעים בהתמודדות עם שיתוק מוחין קל, צרו קשר באתר או בטלפון 8363*

      שיתוק מוחין נחשב לגורם העיקרי לנכות אצל ילדים, הגורמים העיקריים לתופעה הם:

      • זיהומים שונים, כמו אדמת, CMV או חצבת, בשלבי ההיריון המוקדמים.
      • דימום במוח העובר.
      • לידה מוקדמת או לידה טראומטית וקשה.
      • בעיות בהתפתחות של מוח העובר.
      • נזק למוח העובר עקב מחסור בחמצן או ירידה ברמת הסוכר.
      • פגיעת ראש או שבץ אצל היילוד.
      • חוסר התאמה בין העובר לאם.

      נהוג לחלק את גורמי הסיכון לשיתוק מוחין לפי שלוש תקופות – לפני הלידה, במהלך הלידה ואחרי הלידה. אחר הגורמים העיקריים לתופעה הוא ירידה באספקת הדם והחמצן למוחו של העובר לפני, במהלך או לאחר הלידה.

      ראוי לציין כי תינוקות שנולדו כפגים נמצאים בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין, וככל שהתינוק נולד בשלב מוקדם ובמשקל נמוך יותר, כך עולה הסיכון לפתח שיתוק מוחין. גם במקרים של תינוקות שנולדו בלידת עכוז ובמצבים של הריונות מרובי עוברים, רמת הסיכון לפתח שיתוק מוחין גוברת, מאחר וגם הסיכון להפרעה באספקת הדם והחמצן למוח עולה.

      כיצד מדרגים את החומרה של שיתוק מוחין ?

      ישנם 3 מצבים עיקריים של שיתוק מוחין:

      • שיתוק מוחין ספסטי – התופעה הנפוצה ביותר, כאשר השרירים מכווצים ותנועתם נוקשה בגלל הפגיעה בחלק מקליפת המוח שאחראי על התנועות הרצוניות.
      • שיתוק מוחין אתטואידי – נגרם בעקבות פגיעה בחלקים עמוקים במוח האחראים על בקרת איכות התנועה, הקואורדינציה ושיווי המשקל. במקרים אלה יש תנועה מתמדת ולא רצונית של הגפיים וקיימת הפרעה בביצוע תנועות עדינות ומכוונות, לכן עשויים לסבול מקשיי הליכה ואיזון הגוף, ומקשיי דיבור ובליעה.
      • שיתוק מוחין אטקטי – חוסר שיווי משקל וקושי לשלוט על תנועות במרחב, זו הצורה הפחות נפוצה של שיתוקן מוחין.

      איך ניתן להתנהל ביום יום עם שיתוק מוחין קל ?

      רמת התפקוד של הילד מושפעת מדרגת החומרה של שיתוק המוחין, בדרגה הקלה של המחלה הילד יכול ללכת עם או ללא מגבלה, כלומר הוא הולך בלי להשתמש באביזרי ניידות, ברמה זו כוללים גם מי שהולך תוך שימוש בעזרים ובאביזרי ניידות.

      אם הילד (או המבוגר) סובל מקשיי הליכה קלים, ניתן להתאים עבורו עזרים לשיפור איכות חייו, למשל סד מיוחד לרגל, הליכון ואמצעים אחרים לשיפור התפקוד היומיומי. כיום, ניתן להחליף את השימוש בסד המסורבל ולסייע לסובלים משיתוקן מוחין באמצעות מכשיר הנקרא ביונס, באנגלית Bioness, זהו פיתוח ישראלי מתקדם לשיקום הליכה, השימוש במכשיר הרפואי מפחית את סכנת הנפילות, הופך את ההליכה לבטוחה יותר ומסייע בהפעלת השרירים המכווצים או המשותקים.

      לפרטים נוספים על אביזרים ייחודיים המסייעים בהתמודדות עם שיתוק מוחין קל, צרו קשר באתר או בטלפון 8363*

      ** נכתב בשיתוף ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות הילד, בפיזיותרפיה ובאורטוטיקה שילוב ייחודי המאפשר מציאת הפתרונות האורטוטיים הטובים ביותר תוך ניהול דו-שיח יעיל עם הצוות הרפואי המלווה.

      שיתוק מוחין קל

      סוגי שיתוק מוחין

      שיתוק מוחין הוא קבוצה של מחלות שבהן היציבה מופרעת, מערכת השרירים והשלד, הנפש והדיבור סובלים. הסיבה לכך יכולה להיות גם פגיעות ראש וגם הפרעה מולדת, או אפילו סדרה מהן במהלך היווצרות המוח. סוגי שיתוק מוין שונים נחשבים לגורם השכיח ביותר לנכות בילדים. RC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל עוזרים לאלפי ילדים ובני נוער הסובלים משיתוק מוחין לצלוח מגוון קשיים כדי לשפר את טווח התנועה והיציבה שלהם.

      הסבר מפורט על סוגי שיתוק מוחין

      עם שיתוק מוחין, נצפות תנועות רפלקס שהתינוק אינו מסוגל לשלוט בהן. השריר, המשפיע הן על כל הגוף והן על חלקיו, הופך צפוף יותר. הפרעות אלו נעות בין קלות לחמורות. תיתכן גם הידרדרות הן בראייה והן בשמיעה, נצפית נחיתות של האינטליגנציה, מתרחשים עוויתות. כ-17 מיליון תושבי כדור הארץ סובלים ממחלה זו כיום. ילדים שאובחנו עם שיתוק מוחין מסוגלים לנוע באופן חלקי בקושי, או שהם מרותקים לחלוטין לכיסא גלגלים. שמירה על פלג הגוף העליון זקוף, הליכה ללא קושי קשה להם, אם לא בלתי אפשרית. יחד עם זאת, ייתכן שיש להם עיכוב בדיבור, רמת אינטליגנציה נמוכה והתקפי אפילפסיה. עם סוגי שיתוק מוחין שונים אצל ילידם, מערכת העצבים המרכזית מושפעת, כך שהתינוק אינו מסוגל לשלוט לא בעבודת השרירים, או בתנועות שלו, או בקואורדינציה שלהם, ולעתים קרובות מאוד בניסוח הדיבור.

      שיתוק מוחין במבוגרים

      עד שנות ה-50 של המאה ה-20, רק מעטים עם שיתוק מוחין יכלו לחיות עד גיל העמידה. בתקופתנו רובם רוכשים חיים רגילים וממוצעים. מומחים עובדים כל הזמן על יצירת אמצעי שיקום ותמיכה חדשים עבורם. זה אומר שאנשים בעלי סוגי שיתוק מוחין שונים עדיין יכולים לנוע, לעבוד, והכי חשוב, לא להרגיש נחותים, נטל, אלא אנשים שווים, מועילים לחברה. ולמרות שעצמות מעוותות, מפרקים, כמו גם איברים פנימיים, מערכות לב וכלי דם ומערכות נשימה לא מפותחות אצל אנשים עם שיתוק מוחין נותנים את חותמם, הם לא קשורים בשום אופן לתוחלת החיים שלהם. אם גם אתם רוצים עבור ילדכם חיים רגילים ככל האפשר, רוצים לראות אותם מתקדמים ומתפתחים, והכי חשוב מצליחים, צרו קשר עם RC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל, והם ילוו את ילדכם במסירות ואהבה עד להצלחה!

      מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:

      אפשר להרגע: יש פתרון ונעליים לילדים עם קלאב פוט

      הוכיחו לנו שוב ושוב במחקרים, שכמעט כל התינוקות הסובלים מקלאב פוט (כף רגל קלובה) יחלימו לחלוטין !!! מבולבלים ? איך מחליטים...

      המשיכו לקרוא read-more
      המומלצים שלנו

      גניה משה 054-4230637 טיפולי פזיותרפיה בבית הלקוח/ה. פזיותרפיסטית התפתחותית מטפלת באוכלוסיות מגוונות בין היתר עיכוב התפתחותי, שיתוק מוחין, טורטיקוליס וכד' אזור עבודה: צפון...

      המשיכו לקרוא read-more
      טיפול בניוון שרירים

      ניוון שרירים (ALS - Amyotrophic Lateral Sclerosis) היא מחלה קשה הפוגעת בעצבים התנועתיים וגורמת לניוון תאי העצב הארוכים. תאי העצב...

      המשיכו לקרוא read-more

      הליכה שיתוק מוחין

      שיתוק מוחין הוא מצב רפואי כרוני אשר לרוב מתפתח אצל עובר בזמן ההיריון או לחילופין במהלך סיבוכים בלידה בהם לא מגיע מספיק חמצן למוחו של הרך הנולד וגורם לנזקים בלתי הפיכים. שיתוק מוחין הוא לא שם של מחלה אחת בלבד, אלא שם כולל למספר תסמונות או מחלות אשר מאופיינות בליקויים בתפקודים המוטוריים ולעיתים גם שיתוק כולל בגפיים. בעקבות כך, בכל הנוגע אל הליכה שיתוק מוחין בדרגות כאלה ואחרות מהווה מכשול משמעותי שלעיתים לא ניתן לשינוי. עם זאת, בדרגות חמורות פחותות, ניתן אף להשתמש בעזרים אורטופדיים ולבצע פיזיותרפיה שיכולה לשפר את המצב. 

      הליכה שיתוק מוחין דורשת שיקום

      שיתוק מוחין הוא איננו מחלה שניתן להחלים ממנה, אך לקבוצת מאפיינים ותסמונות זו קיימות דרגות שונות של חומרה, עם מאפיינים שונים. במקרה של מגבלה מוטורית  של הגפיים, ניתן יהיה לבצע תהליכים שיקומיים שיכולים לסייע לשפר תחושה ולשפר את המיומנות המוטורית של האדם. בכל הנוגע אל הליכה שיתוק מוחין אכן מהווה מכשול משמעותי, על כמה וכמה שבעקבותיו פעמים רבות נוצרות בעיות אורטופדיות נוספות כמו עקמת בגב, צניחת כף רגל, הפרעות התכווצות ופיתול שרירים, דיספלזיה של מפרקי הירכיים ועוד. כלים אורטופדיים שונים כמו סדים ומערכות ממוחשבות המפעילות גפיים משותקות תוצרת ביונס Bioness, יכולים לסייע בתמיכה בכפות הרגליים, הברכיים האגן והגב של אותם מטופלים ואף לאפשר להם שיקום תנועתי בליווי רופא מומחה כמובן. 

      סטרייד אורטופדיה – צעד לכיוון הבריאות שלכם

      חברת סטרייד אורטופדיה מתמחה בפתרונות אורטופדים חדשניים, לאנשים הסובלים משיתוק מוחין ומתקשים בפעולות כמו הליכה, כמו גם לאחר אירוע מוחי, ולחולים בטרשת נפוצה ובמחלות ותסמונות נוספות.  לכן, סטרייד אורטופדיה מזמינים אתכם להתרשם ממגוון רחב של פתרונות אורטופדיים ממוחשבים, סדים, מדרסים בתלת מימד, מערכות ממוחשבות לשיקום הליכה ואביזרי תמיכה אורטופדיים וכמובן גם תהליכי שיקום הגוף בליווי מומחים בתחום.

      שיתוק מוחי

      שיתוק מוחין הוא מושג רחב המאחד קבוצה של הפרעות תנועה המתקדמות על רקע פגיעה במבני מוח המתרחשות החל מהתקופה העוברית ועד לשנים הראשונות לחייו של הילד. הפתולוגיה מאופיינת בהפרעות אינטלקטואליות, הפרעות נפשיות, הפרעות הליכה וקואורדינציה. בשנה הראשונה לחיים, ילדים מפגרים באופן ניכר אחרי בני גילם בהתפתחות המוטורית והמנטלית. אנשים עם שיתוק מוחי זקוקים לשיקום לכל החיים, טיפול רפואי, פיזיותרפי וכירורגי בהתאם להתוויות. את השיקום הטוב ביותר ניתן לקבל כמובן ב GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל, אשר מתמחים בהליכי שיקום עבור ילדים ובני נוער עם שיתוק מוחין, ואנשים הזקוקים לשיקום לאחר אירוע מוחי.

      סיבות המובילות להיווצרות שיתוק מוחי

      מהו הבסיס, הגורם השורשי לשיתוק מוחין? אלו הם מספר אינדיקטורים המשפיעים על התפתחות לא תקינה של המוח. הם חולקו לשלוש קבוצות:

      הראשון הוא הגורמים התוך רחמיים. אם מדובר בהריון מרובה עוברים, במהלך ההריון היו הקאות קשות – או רעלת הריון, סכרת הריונית ועוד מגוון סיבות היכולות לגרום להפרות של המערכת האנדוקרינית של האישה בלידה, אפילפסיה, מחלות כרוניות, דימום וצוואר הרחם חלש. כמו כן, מספר זיהומים שהיו לאישה בתקופה זו מובילים גם לסיכויי היווצרות של שיתוק מוחי. רשימה זו כוללת גם עישון, שימוש באלכוהול וסמים על ידי האם לעתיד.

      גורמים נוספים המובילים לשיתוק מוחי

      הקבוצה השנייה היא הגורמים המתרחשים במהלך הלידה. מדובר במחסור חמצן (היפוקסיה עוברית), צירים ממושכים, מיקום לא נכון של העובר, פציעה במלקחיים מיילדותיים, תקופה ארוכה מאוד ללא מים. האחרון כולל את הסיבות המתרחשות בשלוש שנות החיים הראשונות. אלו הם פגיעת ראש, פגיעה מוחית טראומטית, אוורור מכני לאחר לידה, אפילפסיה וזיהומים במערכת העצבים המרכזית, דלקת קרום המוח וסיבוכיה. קונפליקט Rh בין האם לעובר מוביל גם למחלה זו. אבל רק אם, יחד עם זה, היו תנאים מוקדמים אחרים למחלה. ככל שמספר הסיבות הללו גדול יותר, כך גדל הסיכון למחלה הנוראה הזו. אך אין לאבד תקווה, אנשים עם שיתוק מוחי עדין יכולים לנהל אורך חיים נורמטיבי, בעזרת מגוון עזרים וציוד נלווה, כמו גם ליווי ושיקום מקצועי. אם אתם מחפשים מקום לשיקום עם הצוות המסור והמקצועי ביותר, צרו קשר עם GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל.